Організатор Ше.Фесту Юлія Капшученко: “Можливо, нам допомагає сам Шевченко”

“Соловейка” завжди приваблювали люди, які здатні будь-яку сміливу ідею втілити в життя. Цікаві та грандіозні  думки час від часу відвідують кожного з нас, але реалізувати їх вдається небагатьом. Тому я із великим задоволенням поспілкувався з Юлією Капшученко, яка придумала та ось вже вдруге організовує благодійний фестиваль Ше.Фест. Незважаючи на всі труднощі, мальовничі Моринці - батьківщина Тараса Шевченка - 22-23-го серпня радо зустрічатимуть гостей та артистів цьогорічного фесту. 

 

Як взагалі народжуються фестивалі і які перші кроки?

Я прихильник думки, що ідеї самі по собі не з’являються. Почалося все з того, що під сценою Євромайдану я розговорилася з Євгеном “Їжаком” Романенко із гурту Тарута. Говорили про Шевченків ювілей, що наближався, та про те, що варто його якось цікаво відзначити. А хто ж має за це все взятися, як не євромайданівці? Поговорили і майже забули. Революція Гідності завершилась, фактично як раз на ювілей Шевченка. Тими днями я була в Моринцях, де обговорила цю ідею з музейними працівниками. Вони категорично не відмовили і це було вже добре. Вони дали мені кілька ідей і запевнили, що все це можливо і реально. Потім було багато поїздок на Моринці, знайшлися справжні ентузіасти з місцевих, які загорілися так, немов би то була справа їх життя. Вони дуже мені допомогли з організацією та підготовкою. І якщо повернутись до тези, що ідеї самі по собі не народжуються, то мені здається вони приходять десь згори. І якщо так, то зверху допоможуть і силами, і ресурсами, щоб цю ідею реалізувати. А проблем з першим фестом минулого року було безліч, але всі вони - іноді  найдивнішим неочікуваним способом - вирішувались. Можливо, нам допомагав сам Шевченко :)

 

Скільки людей займається підготовкою фестивалю?

В оргкомітеті у нас є люди, що знаходяться в Києві, на Черкащині та безпосередньо в Моринцях. Всього це 15 чоловік. Також є координатор у Польщі. Як бачите, допомагати можна з будь-якої точки світу.

Промо-ролик Ше.Феста.

Ше.Фест був і залишиться благодійним фестивалем?

Так, це наразі принциповий момент. Дивіться, Шевченка викупила з кріпацтва благодійність. Якби не картина, якби не друзі, які захотіли допомогти, то навряд чи б ми мали Шевченка. Вхід на фестиваль вільний, хоча нам часто закидають, мовляв, беріть плату за вхід і тоді з організацією буде простіше. Але нам передусім важливо, щоб люди приїхали в Моринці. Це особливе місце, воно надихає. А плата за вхід в наш складний час може де-кого обмежити. Крім того, минулого року ми збирали кошти на тепловізор для земляків Шевченка, які були в АТО. Цього року також збиратимемо допомогу для моринських хлопців-вояків. Як раз одного з наших організаторів призвали до лав ЗСУ, йому теж необхідна буде підтримка.

 

Ше.фест сповідуєте 3 основні принципи: по-перше, благодійність - з нею розібрались, по-друге, відмова від алкоголю - тут все і так ясно. А от третє - це “фестиваль для своїх”. Що в це вкладається?

Я дуже сильно ціную кожну людину, яка приїжджає до нас на фестиваль. Хочу, щоб їй було затишно, щоб їй сподобалось і щоб, незважаючи на наші поки скромні можливості, було комфортно. Дуже подобається, коли приїздять з дітками і не хочеться, аби малеча гуляла між порожніх пляшок. Намагаємось забезпечити всім максимальний комфорт. Щоб було де поїсти, відпочити чи бодай елементарно зарядити телефон. Зараз йдуть тренінги волонтерів, які допомагатимуть як глядачам, так і артистам. Кожен українець, кожен, кому цікавий Шевченко та ідеали нашого фестивалю, то вже непересічна особистість. І хотілося, коли збирається купа-купа “своїх”, щоб вони і відчували себе, як серед своїх.

 

Фестиваль триватиме 2 дні. Як із розміщенням гостей?

Моринці - це хоч і особливе, але все ж село. Там немає 5-зіркових готелів, хостелів, але там є садиби, що приймають так званих “зелених туристів”. Місцеві радо зустрічають і приймають гостей, в мене вже є цілий список з тих, хто може допомогти із розміщенням. А для тих, хто любить природу, буде наметове містечко, яке ми облаштовуємо всім необхідним.

 

Розташування Ше.Фесту в такому місці як Моринці дає можливості розширити програму фестивалю. Так, однією з фішок мають стати екскурсії.

Дійсно фестиваль знаходиться неподалік багатьох шевченківських місць. Щоправда, транспортне сполучення між ними, на жаль, не дуже. Ми пробували домовитись, щоб якісь автобуси пустили хоча б на час фестивалю, але бюрократію перемогти не змогли. Проте ми знайшли вихід і співпрацюватимемо з однією компанією, яка надасть велосипеди для вело-екскурсій. Вже розроблено кілька маршрутів: в село Шевченкове, в Будище та Шампань. Також буде піша екскурсія Моринцями. Проводити їх будуть професійні шевченкознавці, тож буде дуже цікаво.

 

Гаразд, які ще цікавинки готує для гостей фестиваль?

Почну з того, що мені дуже болить, коли Шевченка називають Кобзарем…

 

...А хто він?

Для мене він не лише Кобзар, він художник, громадянин, абсолютно непересічна та харизматична особистість. Кажуть, в нього прізвисько таке ще за життя було. Добре, але мені здається, що воно вже настільки затерте та порожнім пафосом наповнене, що мені хочеться хоча б тому стереотип зламати, щоб Шевченка як художника більше показати. Тому ми залучили групу художників, які проводитимуть майстер-класи з живопису для всіх бажаючих. Також заплановані майстер-класи з різних ремесел, які були притаманні епосі Шевченка. Хочеться, аби людина хоча б на кілька хвилин занурилась в ту добу, щоб зрозуміти, як жив Шевченко, як творив і можливо через це стати з ним трішки ближчою.  

 

Для артистів, які виступатимуть на музичній сцені, є правило виконати хоча б одну пісню на слова Шевченка?

Так, це одна з умов, щоб у артиста була хоча б одна така пісня. І більшість із запрошених такі пісні мають, а хто не має готує спеціально для виступу на Ше.Фесті. Так що музичні прем’єри гарантовано.

 

Я знаю, що на Biggggidea ви збираєте кошти на створення нового іміджу Шевченка. Що має бути на виході?

У Моринцях є багато чого робити, аби локацію фестивалю зробити симпатичнішою. Неподалік того місця є страшнюча величезна стіна і у нас з’явилась ідея зробити там грандіозне графіти. Для цього, по-перше, потрібна неймовірна кількість фарби. По-друге, групі художників знадобиться десь тиждень на роботу. Звичайно, потрібні кошти, аби їх привезти в Моринці, розмістити, годувати. Якщо зберемо, буде масштабна інсталяція.

Відео ролик про новий образ Шевченка від оргкомітету фестивалю.

Помічаєте останнім часом ріст зацікавленості українською культурою?

Так, помічаю і мені це дуже приємно. Але з іншого боку, мені болить, бо багато хто на тому спекулює. Багато хто на щирому - нарешті! - патріотизмі хоче якось проспекулювати чи банально “зрубити бабла”. Також дуже хочу вірити, що зацікавленість українською культурою, тією ж самою вишиванкою, літературою чи народною піснею не продиктовано модою. Що це просто воно десь ховалося, а тепер нарешті знайшлося і нікуди вже більше не дінеться протягом багатьох-багатьох років. Але остаточно це все закріпиться лише тоді, коли ми нарешті станемо культурною, освіченою нацією із справді глибокою самоідентифікацією, а поки маємо над цим працювати.

 

Які кроки для цього треба зробити?

Стратегічного довготривалого рецепту я, на жаль, не маю. Але переконана, що кожен із нас має зайняти свою нішу і просто пахати. Кожен на своєму місці - вчитель, юрист чи музикант. Усі мають стати більш креативними, більш відкритими і пахати. Один з музикантів, що, до речі, виступить на Ше.фесті, назвав Шевченка бджолою. І кожен свідомий українець має стати бджолою і працювати у своїй ніші. І тоді все стане на свої місця й українці заживуть добре і щасливо.

Ще раз нагадаю, що фестиваль Ше.Фест відбудеться 22-23 серпня в селі Моринці, що на Черкащині. Програму та іншу важливу інформацію для гостей заходу можна знайти на офіційному сайті.

Коментарі (2)

usr-av
us-ava

Юлія Капшученко

Дякую, кобзаре!

us-ava

Kobzar

Фест пройщов чудово! Дякую всім артистам і чудовим гостям. Атмосфера була неповторна, ну а Моринці - просто казкові.

ЗАЛОГІНИТИСЬ

ЗАЛОГІНИТИСЬ


ЗАЛОГІНИТИСЬ