Помер видатний український бандурист

max

Вчора, 10-го січня, українська культура зазнала важкої втрати: помер видатний бандурист, педагог і композитор Сергій Васильович Баштан (21.01.1927 - 10.01.2017).

Важко знайти у XX столітті людину, яка зробила б для головного українського інструменту - бандури - більше, ніж Сергій Васильович. Його славна кар'єра розпочалася ще наприкінці 1940-х, коли молодий бандурист-віртуоз став солістом Державного українського народного хору. Потім співпрацював із Центром радіомовлення і телебачення та виступав із хором імені Верьовки. З 1960-го року викладав у рідній Київський консерваторії, виховавши за цей час величезну кількість талановитих бандуристів. Роботу зі студентами не полишав до останніх років життя.

Сергій Баштан виконує власну обробку українського танцю, 1957-й рік

Спадок Сергія Васильовича особливо цінний його творами, а також обробками і перекладами українських народних пісень. Як справжній новатор він докорінно змінив підход до бандури, ставши фактично засновником сучасної школи академічного бандурного виконання.

У 1995-му році йому було присвоєне звання Народного артиста України. За 10 днів Баштан мав відсвяткувати свій 90-й день народження.

Прощання з Сергієм Васильовичем відбудеться 12-го січня, о 12:00 в будівлі НМАУ (Київська консерваторія).

Коментарі

usr-av

ЗАЛОГІНИТИСЬ

ЗАЛОГІНИТИСЬ


ЗАЛОГІНИТИСЬ