Український соловейко

Сьогодні Солов'їна країна-25 мандрує на самий схід нашої батьківщини і знайомить із представником Луганщини.

Наша героїня: Бела Руденко (нар. 18 серпня 1933-го року) - видатна українська оперна співачка.

Життєвий шлях

Народилася Белла Андріївна в простій шахтарській родині в місті Антрацит Луганської області. Дитячі роки припали на тяжкі роки Другої світової війни. Бела разом із матір’ю була в евакуації в Узбекістані в місті Фергана. Там маленька Бела дала свої перші концерти для поранених солдатів, яких дуже тішив спів талановитої дівчинки. Після війни родина повернулася до України: спочатку до Сум, а потім до Одеси. Там Бела ходила до школи і, звичайно ж, співала. Як вдома, так і у шкільному гуртку, де вона відразу стала солісткою.

Питання куди вступати після школи навіть не стояло. Звичайно ж, до Одеської консерваторії! Бела без Бела Руденко - зірка оперної сценипроблем вступила на вокальний, а вже на 4-му курсі спіала в Одеському оперному театрі. Відразу після випуску з консерваторії Бела на запрошення Київського оперного театру переїхала до столиці України. З 1956-го по 1973-й Бела Руденко - солістка головного театру України. Вона швидко перетворилась на справжню зірку не тільки української, а й світової сцени. Народною артисткою СССР Бела Руденко стала в 1960-му, коли їй було лише 27 років. Цей рекорд протримався довгі десятиліття.

Крім роботи в театрі, Руденко багато працювала сольно. Виконувала оперні арії, пісні сучасних композиторів та українські народні пісні, які вона просто обожнювала. Якось Руденко сказала: «Народна пісня - це справжнє диво, бо навіть у сучасному вбранні не втрачає своєї неосяжної глибини».

Бела Руденко дуже любила Київ, Оперний театр, місцеву публіку. Але так склалися особисті обставини, що після 17 років на київській сцені “Український соловейко” - як тоді називала Руденко радянські та західні ЗМІ - вирішила покинути столицю України. В Руденко закохався відомий азербайджанській співак Полад Бюль-Бюль Огли. Він був на 12 років молодший від Бели, залицявся наполегливо і пристрасно. Руденко, яка пережила вже одне розлучення в своєму житті, не встояла і в результаті одружившись, переїхала до чоловіка в Москву. Особливо від цього зраділи в Большому театрі, який зваблював співачку не один рік, але до того отримував непохитні відмови. Руденко до 1988-го року залишалася солісткою Большого театру. З 1977-го вона почала викладати оперний спів у Московській консерваторії, згодом стала там професором.

Руденко зараз вже йде 84-й рік, але вона і досі викладає в консерваторії. Вона залишилась справжнім патріотом України. Кілька років тому за її активного сприяння вийшов подвійний компакт-диск українських народних пісень у виконанні Івана Козловського, чия “українскість” у Москві усіляко замовчувалась і не афішувалась. Чого варте лише ігнорування заповіту співака, згідно якого він просив поховати себе в Україні. Але це вже зовсім інші історія. А Бела Руденко виховує онуків і заявляє, що є абсолютно щасливою людиною. Ми ж на завершення побажаємо Белі Андріївні здоров’я і довгих років життя!

За що пам’ятати

– за прекрасні творчі роки, подаровані Одеській та Київській опері

– за те що залишилася справжнім “українськім соловейком” навіть на чужині  

Коментарі

usr-av

ЗАЛОГІНИТИСЬ

ЗАЛОГІНИТИСЬ


ЗАЛОГІНИТИСЬ